Mennesket mod maskinen

Mennesket mod maskinen

Den menneskelige hjerne er ikke i stand til at forudsige fremtiden. Men for en lineær fungerende computer er det “så let som ingenting”. Computere kan scanne så meget information, at der oprettes et mønster, hvilket gør det muligt for en computer at beregne, hvad der sandsynligvis vil ske. Med et samarbejde mellem mennesket og maskinen kan vi nå nye og uhørte højder.

Er det menneskelige intellekt for begrænset?

Menneskelig intellekt kan være et udtryk for hurtighed og funktionalitet i livet, men dens opbevaring og informationskapacitet er begrænset i forhold til en computer. Computere derimod kan ikke tilpasse sig og lære som mennesker. Vores hjerne kan analysere nye og ukendte situationer på en måde, som ingen computer kan. På basis af vores tidligere erfaringer kan vi trække konklusioner om nye situationer og eksperimentere med forskellige handlingsmetoder, indtil vi finder den bedste måde at gå videre.

En menneskelig hjerne med begrænset kapacitet er imidlertid ikke så kraftfuld som en computer. Men et helt team af mennesker, der arbejder på det samme problem, kan stadig slå maskinen. Hvis et selskab ønsker at analysere sine data, kan en god start være at sammensætte et analytisk team. Holdet skal være forskelligt og ikke kun indeholde analytikere og computereksperter, men også folk, der forstår forretningsmæssig og menneskelig adfærd, for at opnå optimal effektivitet i analyseprocessen.

Kunstig intelligens

Man kunne også tage et skridt videre ved at automatisere analyseprocessen og dermed strømline for eksempel kundemøder ved hjælp af analyse eller kunstig intelligens. Avancerede algoritmer kan hjælpe os med at finde korrelationer og mønstre i data og for eksempel tilpasse indhold på en hjemmeside eller tilbud til en kunde. Kunstig intelligens tager også hensyn til kundens adfærd og præferencer, tidligere indkøb osv. og skaber derved relevante meddelelser.

Så er maskinen så overlegen i forhold til mennesket?

Mennesker kan genkende komplekse mønstre og tilpasse sig dem, men for computere er det stadig et problem. Måske er den bedste handlingsmåde stadig at kombinere kunstig intelligens med menneskelig intelligens, hvor selv de uforudsigelige afvigelser kan findes og identificeres og kombineres med algoritmens lineære visdom.

Teknologiske fremskridt har bidraget til global udvikling og har ændret den måde, vi lever på. Det påvirker alle. Der er ingen tegn på, at den hurtige teknologiske udvikling aftager. For at fremme kunstig intelligens kan det virke skræmmende, men det giver også muligheder, når en smule menneskelig intelligens indgår i blandingen.